Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Większość osób podczas treningu skupia swoją uwagę głównie na ilości powtórzeń w serii, samej ilości serii czy obciążeniu, jakie stosowane jest w danym ruchu. Jednak istnieje jeszcze tempo wykonywania powtórzeń, którym również możemy manipulować. Tempo wykonywania serii będzie wpływało bezpośrednio na to, jak długo ciężar będzie oddziaływał na [...]
Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]
[...] ma deficyt rzędu 400-600 kcal dziennie (lub większy). Brązowy tłuszcz w ostatecznym rozrachunku nic nie zmienia. A opracowano specjalne przyrządy (np. “Cold Shoulder”), które miały aktywować zgromadzone w ciele zasoby BAT (ang. brown adipose tissue). Taka kamizelka kosztuje 150$! Niektórzy myślą, że te zasoby da się zaktywować [...]
[...] łososia. Wszystkie są świetnym źródłem białka oraz kwasów omega-3. Możesz je jeść zamiennie. Jakie inne źródła białka pozytywnie wpłyną na Twój sen? Z pewnością te, które są źródłem tryptofanu, czyli mięso (zwłaszcza indyk), nabiał, rośliny strączkowe (ale nie za dużo, jeśli nie chcesz doświadczyć wzdęć), jaja. Na co jeszcze zwrócić [...]
Rozpowszechnienie wiedzy o surowcu zielarskim Tribulus terrestris, czyli buzdyganku naziemnym, wśród konsumentów w cywilizacji zachodniej miało miejsce jeszcze przed narodzinami globalnego zainteresowania treningiem typu CrossFit. Używanie tribulusa jako suplementu zyskało popularność już w latach 70. i 80. XX wieku, mimo że w Ajurwedzie znany był [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
W pierwszej części artykułu przyjrzeliśmy się, jak najczęściej jest pojmowane „robienie masy”, dlaczego takie podejście nie jest optymalne oraz zrobiliśmy pierwszy krok do zbudowania poprawnego spojrzenia na tę kwestię. Ruszajmy zatem dalej. Wpływ stażu treningowego i wieku, a robienie masy Część z Was zapewne już długo ćwiczy na siłowni (ja sam [...]
[...] kalorii na układ odpornościowy sportowca. Jeśli układ odpornościowy nie będzie mógł sobie poradzić ze stale atakującymi go patogenami prowadzić to może do rozwoju infekcji, które dalej albo zupełnie uniemożliwią wykonywanie treningów, albo spowodują obniżenie zdolności treningowych. Konstruując dla siebie dietę wegańską, należy pamiętać, że [...]
[...] i jest związana z polepszeniem funkcjonowania śródbłonka u mężczyzn, co zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe. Śródbłonek jest warstwą bardzo wyspecjalizowanych komórek, które pokrywają wewnętrzną powierzchnię naczyń krwionośnych i limfatycznych oraz zastawki serca. Witamina C nie jest jedynie ważnym antyoksydantem, ale dosłownie, może [...]
[...] z mlekiem krowim to zauważymy, że ilości te są podobne. Czasami można jednak wpaść w pułapkę myślenia, że jeśli coś jest roślinne, to jest zdrowe i nietuczące. Trzeba być świadomym, że nawet w produktach roślinnych możemy znaleźć składniki, które w nadmiarze wpływają negatywnie na nasze zdrowie i sylwetkę. Gdzie kupić: Biedronka Cena: 5,99 zł
[...] tych dyscyplin dużym obciążeniom, niekiedy na granicy progu wytrzymałości. Tak intensywne ćwiczenia należą do znanych czynników wywołujących mikrouszkodzenia mięśni, które to z kolei są główną przyczyną bolesności i ograniczonej sprawności na następny dzień. Ponadto jednym z nieodłącznych elementów przygotowania fizycznego „fighterów” [...]
Budowa mięśni piersiowych zazwyczaj jest jednym z priorytetów osób, które po raz pierwszy udają się na siłownię. Jej pełny, symetryczny wygląd wymaga wykorzystania kilku płaszczyzn ruchu, które to zaangażują poszczególne rejony mięśnia piersiowego. Z tym nie ma problemu. Wykorzystanie wyciskania leżąc, skosów dodatnich, jak i ujemnych, zazwyczaj [...]
[...] się usprawiedliwiać. W rzeczywistości jednak twoja silna wola staje się słaba... za słaba, by utrzymać założenia diety. W dzisiejszym artykule znajdziesz trzy wskazówki, które pomogą Ci przestać sabotować swoją dietę w weekendy. Przed wyjściem wypij białko Wychodzisz na imprezę? Spotkanie z przyjaciółmi lub z rodziną? Wiesz, że będzie [...]
[...] Komentarz Lyn M. Steffen otrzymuje pieniądze od konsorcjum promującego używanie orzechów. Niewykluczone, iż dlatego w zaleceniach znalazło się masło orzechowe, które jest kontrowersyjnym składnikiem diety. Czy powyższa meta analiza mnie przekonuje? Nie do końca, gdyż dane dietetyczne zbierano co 6 lat, a tak długi okres czasu to dla [...]
[...] Jednak taka treningowa passa nie trwała zbyt długo i w końcu pojawiły się pierwsze zastoje. Jak utrzymać progres na stałym poziomie i zapobiec wypaleniu? Poznaj 5 przyczyn, które z pewnością prowadzą Cię do stagnacji! Nie jesz wystarczająco dużo białka Białka są jednym z elementów diety, których nasz organizm nie może magazynować na zapas. [...]
[...] dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). Podsumowanie Jeśli nie [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]
[...] wychodzi to całkiem ok, a jak jest tym razem? Szczerze mówiąc, podchodziłam do tych kotlecików z wielką dozą niepewności. Szukałam w składzie jakiś dziwnych dodatków, które miałyby dać ten rybny zapach i posmak, ale nic "podejrzanego" tutaj nie ma. Jedynie boczniak ostrygowaty, który poza nazwą nie ma nic wspólnego z ostrygami. Reszta [...]
[...] sytość po ich spożyciu. Podsumowanie Jest wiele metod na to, aby skutecznie radzić sobie z nadmiernym apetytem. Ważne jest, aby pilnować podstawowych elementów diety, które mają znaczny wpływ na to, jak funkcjonuje metabolizm i jakie odczucia daje nam zjedzony posiłek. Okres redukcyjny jednak zawsze będzie wyzwaniem i osoby, które lubią [...]